Chci nabídku

Odhad ceny nemovitosti: Na koho sa obrátit

Zdědili jste nemovitost, nebo máte v plánu prodat byt či dům, ale nejste si jistí, jakou tržní cenu vaše nemovitost skutečně má? V minulém článku jsme vám poradili, jak si nejlépe stanovíte prodejní cenu nemovitosti sami. Pokud se ale chcete nebo potřebujete obrátit na odborníka, podívejte se na jednoduchý přehled, kdo vám s odhadem ceny nemovitosti může pomoct:

1. Odhadci - realitní kanceláře / živnostníci

Jedná se o skupinu odhadců, kteří stanoví tzv. Tržní cenu nemovitosti nebo stanovisko k tržní ceně nemovitosti. Nejedná se o právní dokument, pouze doklad, že Vám někdo ocenil nemovitost na určitou výši. Tito odhadci pracují buď nezávisle - potom je jejich odhad ceny nemovitosti zpravidla zpoplatněn - nebo jsou zaštítěni realitní kanceláří - odkad ceny realitní kanceláře zpravidla poskytují zdarma s vyhlídkou na spolupráci při prodeji nemovitosti. Za tu pak již standardně platíte většinou 2-4 % z konečné prodejní ceny.

Úskalí:

Rivalita mezi realitními makléři často vede k tzv. přetahované - makléř mnohdy nadhodnotí nemovitost, protože ví, že díky tomu si klient pro svůj prodej vybere něj. Prodej pak trvá déle a na jeho konci je stejně snížená cena na reálnou tržní hodnotu nemovitosti

Odhad vhodný pro případ: dědictví, prodeje nemovitosti, koupě nemovitosti 

2. Odhadci z bank / finančních institucí

Další skupinou jsou bankovní znalci, kteří realizují odhad ceny nemovitosti pro banku - většinou z důvodu hypotéky. Podmínka znalce pro spoupráci s bankou jsou minimálně 3 roky praxe, což zaručuje alespoň základní orientaci v problematice cen nemovitostí. 

Úskalí:

Pozor na podhodnocení nemovitostí - pokud je odhad realizován z důvodu hypotéky nebo úvěru, často banka ocení nemovitost o 10 - 20 % níže než je skutečná prodejní cena nemovitosti

Odhad vhodný pro případ: hypotéka, úvěr

3. Soudní znalci

Jednoznačně nejpovolanější profíci v oboru - mají kvalifikaci a odbornost pro stanovení reálné tržní ceny nemovitosti a navíc nejsou nijak zainteresovaní v následném prodeji nebo plnění při hypotéce. Jejich odhad je tedy objektivní. Jako jediní navíc mohou vydat znalecký posudek.

Úskalí:

Jejich nevýhodou je cena a čas - ze všech variant jsou právě soudní znalci nejdražší a při zpracování odhadu i posudku si počkáte min. 2 týdny.

Odhad vhodný pro případ: exekuce, nesrovnalostí při rozvodu nebo v dědictví, pro soudní spory 

4. REINS

Pokud chcete nezávazný odhad tržní ceny nemovitosti, můžete se obrátit také na nás. Znalecký posudek Vám nevydáme, ale můžete se spolehnout, že náš odhad bude odpovídat skutečné hodnotě nemovitosti. Vyvinuli jsme unikátní realitní software, který sleduje nejen tržní ceny nemovitostí, ale také trendy na trhu s nemovitostmi a dokáže tato data sofistikovaně kombinovat pro co nejpřesnější výsledek. Stačí vyplnit krátký formulář ZDE. Odhad je samozřejmě zdarma.


zdroj : freepik.com


 

 




Pokračujte ve čtení