Chci nabídku

Jak si stanovit správnou cenu nemovitosti?

Plánujete prodat svojí nemovitost a nevíte, kde začít? Jedním z prvních kroků je stanovení prodejní ceny nemovitosti, to znamená stanovení částky, za kterou chcete svou nemovitost prodat. Nezapomínejte, že tato cena musí být výhodná pro Vás i pro samotného kupujícího. 


Určete si férovou cenu Vaší nemovitosti

Tento krok je dobré udělat správně hned na začátku. Bezchybné nastavení prodejní ceny je zásadní krok, který Vám pomůže v rychlém a výhodném prodeji nemovitosti. Pokud totiž stanovíte cenu příliš vysoko, je velmi pravděpodobné, že nemovitost budete prodávat déle. Pokud zase naopak cenu nastavíte níže, než je její tržní hodnota, byt sice rychle prodáte, ale připravíte se o část peněz.

Statisticky mají nemovitosti největší šanci na prodej v prvních třech dnech od uvedení na trh. Po uplynutí této doby se jejich prodejnost každým dnem snižuje. A mnohdy bohužel ani nepomáhá dodatečné snížení případně nadhodnocené ceny. V tu chvíli totiž nabídka začíná působit nedůvěryhodně.

Tip: Stanovení nízké ceny nemovitosti pocítíte během prvních dní díky vysokému zájmu kupujících

Na co si tedy dát pozor?

Nenechte se zlákat “ověřenými” radami od známých.

Většina prodávajících při stanovení ceny bytu volí standardní porovnávací metodu, která spočívá v porovnání cen aktuálně dxostupných nemovitostí ve stejné lokalitě na internetových stránkách. Avšak v tomto případě nesmíme zapomínat na fakt, že tyto ceny bytů jsou zpravidla výsledkem přání prodejce, tedy toho, kolik by rád dostal. Jsou často odvozené od citového vztahu k dané nemovitosti, nebo od rad známého, který řekl, že kamarád prodal stejný byt za určitou cenu (ale zapomněl zmínit, že byt neměl balkon, byl zrekonstruovaný, prodal se minulý rok apod.).

Nezapomeňte: Nemovitosti, které mají vysokou prodejní cenu, zůstanou na portálech déle a postupně se stanou pro kupující nezajímavé.

Podle průzkumu (valuo.cz) se cena bytů za 10 dní sníží o 0,39 % a v případě 4 měsíců klesne až o 2,11 %.

(Zdroj: Radek Litera, Valuo.cz, chytrymakler.cz 22.4.2021)

V druhém případě prodávajícího osloví realitní makléři, kteří sice stanoví potenciální prodejní cenu bytu, ale zároveň vidí také příležitost získat Vaší nemovitost a vydělat na samotném prodeji. V tomto případě je potřeba vyvarovat se “soupeření a konkurenci” mezi danými makléři. Každý makléř chce mít šanci ujmout se prodeje Vašeho bytu a možná Vám také díky tomu navrhne vyšší prodejní cenu oproti jinému. Díky tomuto soupeření se Váš byt může prodávat déle a častokrát můžete být nucený stejně cenu opět snížit.


Řešení:

Pokud se i tak rozhodnete prodávat na vlastní pěst, doporučujeme mít dlouhodobý přehled v nemovitostech ve Vašem okolí a ve vývoji jejich cen. Prostudujte si cenové nabídky a cenové mapy, abyste zjistili, v jaké výši se ceny bytů pohybují a jak na tom realitní trh aktuálně je.


Kontaktujte nás! Nechte si poradit od profesionálů.

Pokud máte zájem zjistit prodejní hodnotu nemovitosti, spojte se s námi - stačí vyplnit formulář a my se Vám ozveme zpět! Nabídku na Vaší nemovitost Vám zpracujeme zdarma do 24 hodin od osobní prohlídky. Naše cenové nabídky jsou postavené na dlouholetých zkušenostech našich prodejců, na interním systému, ve kterém vidíme, za jaké ceny se prodaly a prodávají nemovitosti ve Vaší lokalitě, přihlížíme k informacím a detailům celkového stavu bytového domu a společných prostor, stavu samotné nemovitosti, ceně za metr čtvereční a dalším faktorům, které nám pomáhají stanovit tu nejpřesnější cenu. Oproti realitní kanceláři na Vás nepotřebujeme vydělávat. Zakládáme si na upřímnosti a jednáme narovinu.

Chcete Váš byt co nejrychleji prodat?

Váš byt jsme schopní odkoupit v průběhu pár dní - podívejte se, jak to u nás funguje. Během celého procesu Vám budeme nápomocní, připravíme všechny smlouvy a podklady. Můžeme se také domluvit na individuálních podmínkách, pokud budete potřebovat (pomoc se stěhováním, krátkodobé bydlení po prodeji nemovitosti apod.).





Pokračujte ve čtení