Chci nabídku

Náhlý prodej nemovitosti po rozvodu: jak na to?

Prodej vaší nemovitosti z důvodu naléhavého rozvodu: tipy a klíčové kroky

Prodej nemovitosti během rozvodu může být stresující situace a někdy i příčinou emocionální nerovnováhy. Ale důkladnou přípravou tento krok zvládnete klidněji. Provedeme vás všemi klíčovými kroky k prodeji vaší nemovitosti při urgentním rozvodu, od přípravy prodeje až po finální podpis u notáře.

1. Připravte se na prodej v případě rozvodu

Poraďte se s odborným právníkem

Při rozvodu je zásadním prvním krokem konzultace s právníkem. Pomůže vám pochopit právní důsledky a učinit rozhodnutí o prodeji nemovitosti. Určitě si vyberte zkušeného advokáta, který vám poradí v konkrétních aspektech souvisejících s vlastnictvím nemovitosti.

Odhadněte hodnotu své nemovitosti

Před prodejem nemovitosti je zapotřebí odhad k určení férové prodejní ceny. Chcete-li správně posoudit hodnotu vaší nemovitosti, musíte vzít v úvahu určitá kritéria, jako je velikost plochy, počet pokojů, jakož i energetická náročnost. Stejně důležitá je však jeho poloha, vnější prostředí a odlišení od ostatních bytů k prodeji v sousedství. Získejte pomoc při provedení tohoto odhadu s odborníkem.

Čtěte a dozvíte se víc: Kolik stojí moje nemovitost?

Nastavte zaváděcí cenu

Když budete mít přesnější představu o hodnotě vaší nemovitosti, musíte definovat prodejní cenu vaší nemovitosti - která se může lišit od oceňovací ceny. Skutečně, v závislosti na naléhavosti si můžete zvolit cenovou nabídku o něco nižší, než je odhad, abyste oslovili více kupujících a rychle nemovitost prodali.


Jak přilákat zájem kupujících

První dojem při prodeji nemovitosti znamená hodně. Abyste přilákali potenciální kupce, je nezbytné představit váš domov v tom nejlepším světle. To může vyžadovat provedení malých prací, hloubkové čištění, odosobnění místností a poněkud popracovat na dekoraci, aby se ukázal plný potenciál vaší nemovitosti.

V inzerátu uveďte podrobný popis, zvýrazněte důležité jako počet pokojů, vybavenost, nedávné rekonstrukce, parkování, případné zahrady nebo pozemky. Čím více informací poskytnete, tím serióznější kupující přilákáte. Můžete také zvážit najetí profesionálního fotografa pro vysoce kvalitní obrázky, které použijete v inzerátu.

Prohlédněte si naše seznamy nemovitostí k prodeji, abyste získali první dojem o konečném výsledku.

2. Začněte a ukončete svůj rozvodový prodej

Prohlídky nemovitosti

Pokud je vaše nemovitost připravena k představení, začněte organizovat prohlídky pro zájemce. Spolupráce s realitním makléřem může tento proces zjednodušit, protože může koordinovat prohlídky a poskytovat rady, jak co nejlépe prezentovat váš domov. Buďte flexibilní s návštěvními časy, abyste maximalizovali příležitosti.


Vyjednávání a rozdělení výnosů z prodeje

Když je předložena nabídka, je čas jednat o podmínkách prodeje. To může zahrnovat kupní cenu, podmínky financování a datum uzávěrky. Nezapomeňte také prodiskutovat rozdělení výnosů v souladu s rozvodovými dohodami uzavřenými s vaším právním zástupcem. V této fázi je nezbytná otevřená komunikace s bývalým manželem/manželkou.


Prodej nemovitosti podepište u notáře

Posledním krokem je podepsání smlouvy o prodeji u notáře. Notář zajistí, aby byly všechny dokumenty v pořádku a transakce byla legální. Po podepsání dokumentů přejde vlastnictví na kupujícího a výtěžek z prodeje bude rozdělen podle dohod. Při návštěvě notáře, mějte s sebou všechny potřebné doklady.

3. Praktické rady pro prodej za nejlepších podmínek při rozvodu

Kromě klíčových kroků uvádíme několik praktických rad, jak prodat svoji nemovitost za nejlepších podmínek v případě rozvodu:

Zvažte pozastavení hypotéky v případě rozchodu

Máte-li nesplacenou půjčku na bydlení, zvažte, zda si promluvit se svou bankou a v případě potřeby dočasně pozastavit platby. To vám může pomoci vyhnout se dalšímu finančnímu stresu během rozvodového procesu.


Dohodněte se na dohodě o prodejní ceně

Buďte otevřeni vyjednávání s kupujícími, zvláště pokud potřebujete rychle prodat. Buďte realisté, pokud jde o cenu, kterou můžete získat, berte v úvahu ocenění vaší nemovitosti a prvotní zpětnou vazbu od kupujících.

Připravte si všechny potřebné dokumenty

Shromážděte všechny dokumenty týkající se nemovitosti včetně listů vlastnictví, účtů za energie a dokumentů o opravách a údržbě. Ujistěte se, že je vše v pořádku, abyste se vyhnuli jakýmkoli zpožděním v procesu prodeje.


Zachovat neutralitu

Během procesu prodeje se snažte udržovat neutrální vztah s bývalým manželem/manželkou a vyhýbejte se zbytečným konfliktům. To může přispět k plynulejšímu a méně stresovému prodeji.


Na závěr, prodej nemovitosti z důvodu naléhavého rozvodu může být složitý proces, ale dodržením těchto několika kroků a získáním správné pomoci můžete minimalizovat stres a maximalizovat úspěch projektu.


V REINS vás podporujeme v každé fázi vašeho prodeje, od definování prodejní ceny až po podepsání smluv. Objevte náš jedinečný způsob prodeje kliknutím zde.



Pokračujte ve čtení