Chci nabídku

Kolik stojí moje nemovitost?

Kolik stojí moje nemovitost?

Ať už prodáváte nebo kupujete nemovitost, tak první moment, nebo otázka, kterou si každý z nás položí je – jakou má můj byt nebo dům hodnotu?

Není pochyb, že tento proces může být nervy drásající a mnohdy nevíte co očekávat od ocenění nemovitosti.

Chceme se s Vámi podělit o několik tipů, které pomohou vaší nemovitosti, aby byla v TOP formě.

V tomto článku se budeme věnovat:

  • Co je to nacenění

  • Proč byste se měli starat o nacenění jako kupující?

  • Jak se naceňuje nemovitost?

  • Jak mohou prodejci maximalizovat odhadovanou hodnotu své nemovitosti?

    Co je to nacenění nemovitosti?

Skvělá otázka! Nacenění nemovitosti je proces, při kterém odborník provádí důkladnou kontrolu nemovitosti, aby posoudil její skutečnou hodnotu (která není vždy stejná jako uváděcí cena). Potom sestaví všechna svá zjištění do dokumentu a vytvoří odhadovanou hodnotu nemovitosti.

Pokud kupující financuje svůj nákup úvěrem, věřitel se obvykle postará o vyřízení nacenění. Děje se tak, aby bylo zajištěno, že kupující nepůjčuje nadměrně nebo nepůjčuje více peněz, než je hodnota nemovitosti.

Proč byste se jako kupující měli starat o nacenění nemovitostí?

Věřitelé obecně zakládají sumu peněz, kterou vám půjčují, na odhadnuté hodnotě nemovitosti, nikoli na její uváděcí ceně. Pokud svůj nákup financujete úvěrem, váš věřitel může vyžadovat předběžné posouzení, aby se ujistil, že váš úvěr nepřesáhne hodnotu nemovitosti. V těchto případech se věřitel obvykle postará o koordinaci hodnocení.

Pokud je nemovitost, na kterou jste předložili nabídku, oceněný na částku nižší, než je vaše nabídková cena, máte několik možností:

  1. Dorovnejte rozdíl v ceně

Jak již bylo zmíněno, věřitelé používají k určení výše úvěru odhadovanou hodnotu domu. Pokud je nemovitost oceněna na nižší hodnotu, váš věřitel sníží částku vašeho úvěru. Chcete-li pokračovat v koupi, budete muset zvýšit zálohovou platbu, abyste pokryli rozdíl mezi částkou vašeho nového úvěru a dohodnutou cenou.

  1. Opětovně se domluvte na ceně s prodejcem

Pokud nemovitost opravdu chcete, ale nechcete zvýšenou finanční zodpovědnost spojenou s nižší znaleckou hodnotou, vždy můžete požádat prodejce, aby souhlasil s nižší kupní cenou.

  1. Odstupte od dohody

Pokud prodejce není ochoten znovu projednat kupní cenu a vy nechcete rozdíl doplatit z vlastní kapsy, posudek vám umožní zrušit kupní smlouvu.

→ Kupujete si nemovitost? Prohlédněte si naši nabídku zde: https://www.reins.cz/nemovitosti-na-prodej

Jak se naceňuje nemovitost?

Během naceňování nemovitosti odborník provádí důkladnou kontrolu nemovitosti.

Odhadce zváží všechny faktory, které by mohly ovlivnit hodnotu nemovitosti. Mezi tyto faktory patří stav nemovitosti, jakékoli vylepšení, rekonstrukci nebo doplnění nemovitosti, velikost pozemku, sklep, parkování nebo nedávno prodané nemovitosti srovnatelné velikosti a stavu na stejném trhu.

Jak mohou prodejci zajistit, aby získali maximální znaleckou hodnotu svého domu?

Existuje několik věcí, které mohou prodejci udělat, aby zvýšily hodnotu své nemovitosti.

1. Podívejte se na nabídky ve vašem okolí

Podívejte se na ceny nemovitostí v okolí, které jsou podobné rozlohou, uspořádáním, rekonstrukcí se stavem té vaší. Nejlepší je vrátit se maximálně 6 měsíců dozadu nebo se podívat na nemovitosti, které se prodávaly ve stejném ročním období, protože trhy mají tendenci zažívat sezónní rozdíly.

2. Dokončete drobné opravy

Nyní je čas pustit se do seznam úkolů, které má každý majitel nemovitosti. Naolejujte panty na vrzajících dveřích, skoncujte s tekoucím záchodem, vyměňte blikající žárovku. I když se vám mohou zdát bezvýznamné, odhadci mohou zhoršit celkový stav vašeho domova. Doporučujeme vám pořádně si prohlédnout vaši nemovitost a malé nedostatky, které zvládnete opravit.

3. Exteriér

Pokud se chystáte prodávat byt se zahrádkou nebo dům, tak exteriér vašeho domova také hraje roli při určování jeho celkové hodnoty. Pokud by byl váš domov knihou, tak právě obálka je to, co upoutá vaši pozornost jako první. A kupující i obchodníci, kteří určují odhad nemovitosti ji budou posuzovat. Je to proto, že stav exteriéru domu se často považuje za ukazatel stavu jeho interiéru. Nevíte, kde začít? Můžete zkusit vyřešit menší problémy, jako jsou uvolněné nebo ucpané okapy. Přidání dekorativních prvků, květin či rostlin a samozřejmě péče o správnou údržbu vašeho trávníku jsou také skvělé způsoby, jak učinit váš domov vizuálně přitažlivějším.

4. Zvažte kosmetická vylepšení

Vylepšení nemovitosti před posouzením její hodnoty může být hazard. Pokud investujete spoustu peněz do kompletní rekonstrukce, existuje šance, že se vám investice nevrátí v přidané hodnotě. Menší kosmetická vylepšení však obvykle stojí za námahu. Věci jako nový nátěr, výměna starých koupelnových doplňků obvykle vyžadují nižší náklady a méně práce, ale mohou mít velký vliv.

5. Zdokumentujte svá vylepšení

Zdokumentuje si veškeré opravy, rekonstrukce či vylepšení, které provedete před prodejem vaší nemovitosti.

Váš odhadce nemusí vždy obeznámen s nemovitostmi ve vašem okolí, takže toto je vaše šance poukázat na jakoukoli přidanou hodnotu vaší nemovitosti. Sestavte si seznam všech vylepšení, které jste na nemovitosti provedli.

Pokud máte dokumenty týkající se aktualizací – jako jsou například faktury dodavatele – nezapomeňte k seznamu přiložit kopie. Pomůže to zvýšit platnost vašich tvrzení a pomůže to dodavateli správně posoudit kvalitu vykonané práce.

Vždy si od svého města pořiďte příslušné povolení pro jakékoli větší úpravy vašeho domu. Neoprávněná práce může skutečně snížit hodnotu vašeho domova, protože řešení nepovolené práce může mít následky jako jsou pokuty.

6. Čistota, čistota, čistota

Může to znít jako zbytečnost, ale vaše nemovitost by měla být dokonale uklizená a čistá. Faktem je, že hodnocení jsou tak trochu subjektivní a čistý domov se obvykle z hlediska celkového stavu umístí mnohem lépe než ten, který odborník vnímá jako špinavý.

7. Dejte prostor odborníkovi

Když odhadce přijde, je důležité dát mu prostor k provedení práce. Může být lákavé poukázat na všechna vaše vylepšení, ale nedoporučujeme vám to. Odhadci to dělají každý den. Vědí, co mají hledat. Pokud budete poukazovat na každý detail, riskujete, že prozradíte příliš mnoho informací, což může více překážet než pomáhat.

Buďte zdvořilí, pokorní a na konci jejich práce odpovězte na všechny otázky, které se Vás bude odborník ptát.

Pokračujte ve čtení