Chci nabídku

Kolik stojí odhad ceny nemovitosti?

V předešlém článku jsme si řekli, na koho se můžete obrátit v případě, že potřebujete znát cenu Vaší nemovitosti. Také jsme si řekli, na co je potřeba si dávat pozor.

V tomto článku si řekneme, kolik takový profesionální odhad nemovitosti vlastně stojí, jak moc je kvalifikovaný a ukážeme si nástroje, které se při jednotlivých odhadech cen nemovitostí používají.

Zde jsou jednotlivé možnosti:

1. Profesní odhadci - realitní kanceláře / živnostníci

Zde velmi záleží na tom, zda makléř pracuje samostatně, nebo jej zaštiťuje realitní kancelář. Samostatní makléři často odhad zpoplatňují zatímco realitní kanceláře mají odhad nemovitosti většinou zdarma - jejich cílem je totiž primárně navázání spolupráce. Proto také  realitní kancelář má zájem Vám nabídnout co nejvyšší cenu - ví, že čím vyšší cenu Vám nabídne, tím pravděpodobněji svěříte prodej nemovitosti právě jí. Ze zkušenosti však víme, že často se cena v průběhu času snižuje, až se dostane na skutečnou tržní cenu vaší nemovitosti, která je mnohdy o poznání nižší. Prodej se tak prodlužuje, ale realitní kancelář má svou provizi (i když z menší částky) jistou. Tato provize se obvykle pohybuje kolem 2-4 % z ceny nemovitosti.

Realitní makléři využívají k odhadu nemovitosti:

  • své zkušenosti

  • porovnávací metodu - srovnání s cenou nemovitostí prodávaných ve Vaší lokalitě

  • makléř bere ohled na možnost spolupráce a často cenu drobně navýší nad možnosti prodeje

2. Odhadci z bank / finanční instituce

Většina bank má své smluvní znalce a žadateům o hypotéku nebo jiné finanční produkty poskytují odhad nemovitosti zdarma. Pokud se rozhodnete pro vlastního znalce, zaplatíte 2 500 - 7 000 Kč. Cenové rozpětí je široké, záleží totiž na velikosti a typu nemovitosti stejně tak jako lokalitě.

Důležité je, že odhad banky i samostatného odhadce bývá často mírně podhodnocený. Pokud chcete prodat byt na základě znaleckého posudku, doporučujeme ještě pro srovnání odhad nemovitosti ZDE na našich stránkách, abyste věděli, zda cena skutečně odpovídá.

Odhadci z bank používají k odhadu nemovitosti:

  • zkušenosti z oboru

  • srovnávací metodu - srovnání s cenou ve Vaší lokalitě

  • zohledňují, zda bude odhad použit pro účely hypotéky nebo půjčky kvůli případnému snížení odhadované tržní ceny

3. Soudní znalci

Soudní znalci jsou nejkvalifikovanější skupinou pro odhad Vaší nemovitosti. Kromě toho, že se můžete spolehnout na to, že dostanete reálnou tržní cenu Vaší nemovitosti, jako jediní Vám také mohou vydat znalecký posudek. Určitě Vás ale nepřekvapí, že krom toho, že se jedná o skupinu nejvíce profesionální, zároveň se také jedná o skupinu nejdražší. Cena se pohybuje od 3000 Kč do 8000 Kč a záleží na typu nemovitosti, stavu i lokalitě. Bohužel z logiky věci znalecký posudek nelze realizovat obratem a vy musíte počítat, že si na něj minimálně 2 týdny počkáte.

Odhadci z bank používají k odhadu nemovitosti:

  • Dlouholeté zkušenosti a přehled o trendech v oblasti realit

  • srovnávací metodu - srovnání s cenou ve Vaší lokalitě

  • Objektivitu - posudek je právní dokument, pod který se podepisují

4. REINS

Pokud chcete mít jistotu, že se dozvíte skutečnou tržní cenu nemovitosti bez jakéhokoliv záměru cenu upravovat - ať už směrem nahoru nebo dolů - nechte si odhadnout nemovitost od REINS. Odhad poskytujeme obratem a zdarma. Stačí vyplnit krátký formulář ZDE.  Náš odhad je kombinací zkušeností odhadců a moderních technologií, díky kterým máme data o cenách i trendech v nemovitostech po celé Praze i v Brně.

REINS používá v odhadu nemovitosti:

  • vyškolené zkušené odhadce

  • unikátní interní realitní systém, který sleduje nejen tržní ceny nemovitostí, ale také trendy na trhu s nemovitostmi a dokáže tato data sofistikovaně kombinovat pro co nejpřesnější výsledek

  • objektivitu - nemáme zájem vaší cenu snižovat, ani zvyšovat






Pokračujte ve čtení