Chci nabídku

Vytváříme prostor pro studium

Zastrouhat tužky, naplnit penál, připravit aktovku! Sezóna domácích úkolů je zpět 🙂

Na podzimní rovnodennost si ještě několik dní počkáme, ale většina žáků a studentů je už zpátky ve svých třídách. A to znamená nové domácí úkoly.

Věděli jste, že jedním z 10 hlavních důvodů, proč si děti nedělají domácí úkoly, je nedostatek vhodného prostoru pro provádění úkolů doma?

Pomůžeme Vám! Prostudujte si tyto tipy a inspirace, jak vytvořit vyhrazený studijní prostor, který vašim ratolestem pomůže k lepším studijním úspěchům.

Potřebujete více místa? Reins vám pomůže!

Začněte základem

Pravděpodobně už máte to, co potřebujete, abyste svým dětem poskytli prostor, který potřebují ke studiu:

  • Stůl

  • Židle

  • Stolní lampa

  • WiFi/internet

  • Přístup k elektrické zásuvce

  • Prostor pro uložení pomůcek a prací

Tyto věci nemusí být ani luxusní, ani drahé. Máte nepoužitý stolek a skládací židli? Skvělé! Po dokončení domácích úkolů se stolek a židle snadno složí a nebudou zabírat místo.

Jako provizorní stůl může postačit i obyčejná deska či jiný rovný povrch. Žádné zásuvky? Žádný problém. Materiál jako pera, tužky, fixy, papír a sešity můžete vždy uložit do košíků nebo krabic.

Máte dítě, které se při práci rádo pohybuje? Zvažte stojící stůl. Udělejte si svůj vlastní - umístěním přepravky nebo převrácené krabice na stůl, aby se v případě potřeby mohli rychle přesunout ze stání do sedu.

Kromě stolní lampy, okna poskytují řadu přirozeného světla. Zřízení studijního prostoru u okna nebo pod ním může poskytnout inspiraci i pro zajímavé nápady.

Teenageři tráví více než 15 hodin týdně domácími úkoly. 4 % z nich tvrdí, že tráví doma více než šest hodin nad domácími úkoly. To je téměř tolik domácích úkolů, kolik je hodin během školního dne.

Nezapomeňte připomínat svým dětem, zejména teenagerům, aby si dali přestavku a jednou za hodinu provedli nějaký pohyb, což jim pomůže k lepší koncentraci při jejich učení.

Maximalizujte malé prostory

Málokterý dům nebo byt disponuje s prostorem pro individuální studijní plochy pro rodiny s více než jedním školou povinným dítětem. Ale dobrou zprávou je, že toho moc nepotřebujete!

V tomto případě můžete být skutečně kreativní – malá zákoutí vašeho domova, jako jsou lofty, schodišťové podesty a chodby nebo otevřené prostory pod schodištěm, můžete proměnit ve společné studijní prostory.

Do rohu v ložnici se skvěle hodí rohový stůl, za který se vejdou i dva.

Vytvořte dětem jejich vlastní knihovnu, kde by si mohli své knihy uspořádat podle typu a zájmů či barev. Důležité je, aby se oni sami vyznali, kde snadno najdou to, co právě potřebují.

Nepřehlédněte ani větší, málo využívané prostory vašeho domova, jako je garáž, sklep nebo podkroví. Stačí vám vyšší police či příčka, kterou prostor rozdělíte, což vám poskytne určité soukromí a dočasný studijní prostor.

Ticho

V ideálním případě děti potřebují k učení klidné místo, daleko od co největšího množství rozptýlení, aby se mohli soustředit. Vyberte jim proto  místo daleko od televizoru a her.

Sluchátka na uši mohou také pomoci odfiltrovat hluk při studiu v prostoru, ve kterém se současně nacházejí ostatní členové rodiny. Sluchátka jsou také skvělá na to, pokud se vašemu dítěti lépe učí při hudbě. K soustředění jim může pomoci i použití ventilátoru nebo zařízení s bílým šumem v pozadí.

Zábava

Učení může a mělo by být zábavné, proto zapojte své dítě (dle věku) do přípravy jeho studijního prostoru. Nechte je, aby si prostor přizpůsobili tak, aby mohl odrážet jejich jedinečnou osobnost a zájmy.

Použijte dekorace v jejich oblíbených barvách. Prostor na stěně nad jejich pracovním stolem nahraďte tabulí nebo korkovou nástěnkou a přidejte poznámky, fotografie nebo místo pro vzpomínky na místa, na kterých se jim líbilo.

Zajistěte jim místo, kde si budou moci pohodlně odpočinout. Děti mají rádi plyšové a měkké polštáře, sedací pytle nebo závěsné křeslo, do kterého se mohou schoulit, aby si odpočinuly nebo si četly.

A nezapomeňte na zelenou! Studie ukázaly, že rostliny pomáhají snižovat stres studentů, snižují krevní tlak, uvolňují svalové napětí, zvyšují pozitivní pocity a zlepšují produktivitu.

Židle pro rodiče

Studie z roku 2018, které se zúčastnilo 27 500 rodičů z celého světa, zjistila, že průměrná doba, kterou rodiče tráví domácími úkoly se svým dítětem, je 6,7 hodiny týdně.

Další možnosti studijního prostoru

Pokud váš dům nebo byt prostě nedisponuje individuálním prostorem ke studiu pro vaše dítě, zkuste si promluvit s jeho učitelem. Promluvte si o tom, co vaše dítě potřebuje k dokončení domácích úkolů. Mohly by zůstat ve škole hodinu navíc a pracovat v tiché místnosti nebo v knihovně? Mohly by jít do veřejné knihovny?

Nebo možná nastal čas na nový, větší domov s větším prostorem ke studiu. REINS vám může pomoci. Disponujeme s vlastními byty, které jsou připraveny k okamžitému nastěhování.

Najděte více prostoru

Pokračujte ve čtení