Chci nabídku

Vliv barev v domácnosti

Nikdo nepochybuje o tom, že barvy mají zásadní vliv na lidskou psychiku. Pojďme se tedy podívat na to, jak barvami, ale také jejich odstíny, ovlivnit celkový dojem interiéru!

Jaký vliv mají barvy v interiéru

Nejjednodušší a nejčastější je pomyslné rozdělení barev na světlé a tmavé odstíny. V případě, že je chceme využít, je na místě vycházet z dispozice dané nemovitosti a jejích místností.

Světé tóny jsou schopné opticky zvětšit prostor a případně mu dodat chybějící světlo. Naopak tmavé odstíny se používají tam, kde chceme místnost zmenšit a vytvořit útulnější atmosféru. Typicky se používají u místností s vysokými stropy. 

Také je možné barvy v interiérovým designu rozdělit na teplé a studené. Teplé odstíny působí živě, aktivně a do prostoru přináší dynamiku. Naproti tomu studené odstíny vnášejí do prostoru větší klid.

Je důležité si však uvědomit, že nemůžeme dělit barvy do jednotlivých skupin úplně striktně. Typickou ukázkou je třeba zelená barva - i když je tato barva tradičně vnímaná jako studená, jakmile jí doplníte o žlutou barvu, případně v kombinaci se dřevem, rázem se přesune do kategorie teplých barev.

 

Zelená a modrá patří k univerzálním volbám

Zelená je barva jara a je plná pozitivní energie. Současně se jedná o odstín, který nás i v přirozeném prostředí obklopuje nejčastěji. Použitím zelené barvy uvnitř nemovitosti z toho důvodu doporučují nejen designéři, ale také psychologové. Zelená se hodí obzvlášť do místností, kde se potřebujeme soustředit. Podporuje koncentraci a kreativitu. Proto nepřekvapí, že je ideální pro domácí kanceláře, do pracovních koutků nebo studentských pokojů.

Naopak pokud si potřebujete oddechnout, doporučujeme zvolit modrou barvu. Jde o uklidňující barvu a je ideální například do koupelny nebo dětského pokoje. 

Kdyby se Vám zdál utlumující účinek příliš výrazný, můžete modrou kombinovat s výraznějšími barvami a nebo zkuste kombinaci několika modrých odstínů!

Další variantou je modrozelený odstín, který na první pohled nepůsobí tak chladně a do studených místností dokáže přinést příjemnou atmosféru.

Pokračujte ve čtení