Chci nabídku

Realita nákupu první nemovitosti v současnosti

Po letech kolísání trhu s nemovitostmi se ti, kteří kupují nemovitost poprvé, ocitnou v určité nejistotě: sledují kolísání hypotečních úrokových sazeb a předpovědí cen nemovitostí, zatímco prodávající zůstávají stranou - alespoň prozatím.

Ale jako vždy, touha po vlastnictví domu či bytu zůstává stabilní. Uskutečnili jsme průzkum mezi nedávnými prvními kupujícími, abychom zjistili, co je motivuje a jakou kreativitu musí vynaložit, aby se vlastnictví nemovitosti stalo jejich realitou. Navzdory mnoha tlakům zůstávají odolní – ať už jsou to kupují jako manželský pár, partnerský vztah, nebo sami.

Společná koupě s partnery jako rodiče, přátelé a dalších je koupě nemovitosti s někým jiným, ať už jde o významnou osobu, přítele, člena rodiny nebo někoho jiného.

V praxi to vypadá takto: společné nakupování uskutečnilo více než 3 ze 4 kupujících, kdy v roce 2023 poprvé koupili svou první nemovitost s někým jiným včetně rodičů, sourozenců, přátel a dokonce kolegů.



Překážky a kompromisy jsou nezbytné


Pro ty, kdo chtějí uskutečnit první nákup nemovitosti, jsou kompromisy s prodejci – jakož is jejich vlastními očekáváními – novou realitou.

Pro drtivou většinu zájemců o první bydlení (88 %) je dělání kompromisů součástí procesu. Nejčastěji se tyto kompromisy týkají hodnoty: 43 %dotázaných, kteří museli kompromisy udělat, zaplatilo za nemovitost více, než chtěli.

A nejde jen o kompromisy: kupující, kteří si kupují své první bydlení, také odkládají koupi vzhledem k množství překážek.


Kupující si v průměru prohlédnou 10 bytů


Navzdory ekonomickým nejistotám jsou ti, kteří si kupují své první bydlení, odolní při hledání toho správného domova. V roce 2023 navštívili zájemci o koupi bytu či domu v průměru 10 nemovitostí.

Generace Z může být skeptičtější než jejich generační kolegové. Tato skupina si prohlédla v průměru 16 nemovitostí, což naznačuje, že generace Z může mít "vyhoření z prohlídek".



Stále jsou ve hře také výčitky svědomí kupujících, takže je důležité být důsledný, klást otázky, které možná nebudete umět určit jen z nabídky domu, a během dne otevřených dveří zůstat pozorní.


Čeká nás rok vývoje

Trh v roce 2024 také zaznamená určitý stupeň zadržované poptávky. Kupující zůstávají motivováni najít si ten správný domov. Pokud se sazby hypoték výrazně sníží, mohou očekávat nárůst konkurence o tyto nemovitosti.


Na konci dne je koupě nemovitosti v první řadě životním rozhodnutím. Nejlepší doba na stahování je vždy, když je to pro vás vhodné, ať už jde o novou práci, vztah nebo jen nový začátek. Když jste připraveni stěhovat se, REINS je tady, aby vám pomohl.

Navštivte stránku www.reins.cz a dozvíte se více.


Pokračujte ve čtení