Chci nabídku

Prodej nemovitosti - hypotéka po rozvodu

Rozvod je často nepříjemnou záležitostí, při které se musí manželé vypořádat jak s vlastními pocity, tak se společným majetkem. Jestliže se manželé dohodli na tom, že svou nemovitost prodají, mají na výběr z několika možných řešení, kde hlavní roli hraje vždy bankovní instituce.

1. Kupující zaplatí hotově svými peněžními zdroji

Nejideálnějším řešením je, když se objeví kupující, který vám zaplatí požadovanou cenu nemovitosti v hotovosti, aniž by musel žádat o hypoteční úvěr. Vy máte pak možnost svůj hypoteční úvěr předčasně splatit (pokud částka za prodej nemovitosti dosahuje celkové výše hypotečního úvěru i s úroky). Pokud částkou za prodej nemovitosti umoříte pouze část hypotečního úvěru, o zbylou částku se budete jako manželé muset zřejmě podělit.

2. Refinancování hypotéky kupujícím

Dalším častým a mnohem snadnějším řešením je, když si kupující vezme svůj vlastní hypoteční úvěr u stejné banky, jako má prodávající. Původní hypotéka se tedy refinancuje na nového majitele (kupujícího), tím pádem dochází k náhradě starého klienta za nového.

3. Převzetí závazků

Poměrně složitá situace nastává tehdy, když chce kupující převzít závazky - konkrétněji nemovitost a na ni vázanou hypotéku. V tomto případě se jedná o záležitost tří stran, kdy se banka, kupující i vlastníci nemovitosti musí dohodnout na podmínkách. Kupující je také povinen splnit všechny standardní podmínky požadované bankou.

4. Nová hypotéka nového majitele

Je samozřejmé, že kupující si může vybrat takovou možnost, jaká mu nejvíce vyhovuje. Jestliže splňuje bonitu určenou bankou, může si pak vzít zcela nový hypoteční úvěr u jakékoliv bankovní instituce. Proces je více složitý, protože dochází k zástavnímu právu banky i kupujícího.

Pozor na předkupní právo!

Jestliže se jeden z partnerů rozhodl nemovitost koupit, má výhradně předkupní právo, takže nemovitost může být ihned jeho.

Pokračujte ve čtení