Chci nabídku

Koupě družstevného bytu

Máte možnost koupě bytu v družstevním vlastnictví, ale nevíte přesně, co to znamená? Je tato koupě výhodná? A proč jsou družstevní byty výrazně levnější než byty v osobním vlastnictví?

Co je družstevní byt neboli družstevní vlastnictví?

Pokud kupujete družstevní byt, musíte si uvědomit, že tento byt je v družstevním vlastnictví, takže majitelem bytu bude stále družstvo, nikoli vy. Vy si kupujete pouze práva a povinnosti, které jsou spojeny s užíváním bytové jednotky. Stáváte se tedy nájemníkem, který vlastní pouze členský podíl v bytovém družstvu.

Výhody

  • Cena

Je všeobecně známo, že družstevní byty jsou výrazně levnější než byty v osobním vlastnictví, jejich cena může být až o 10 procent nižší. Výhodnější nákup pro někoho, kdo má vlastní prostředky a nepotřebuje úvěr. 

  • Prodej družstevního podílu

Prodej práv a povinností spojených s družstevním bytem je mnohem rychlejší a snazší oproti bytu v osobním vlastnictví. Převádí se pouze členská práva, u kterých stačí podepsat dohodu o převodu.

  • Neplatí se daň z nabytí nemovitosti

Vzhledem k tomu, že byty v družstevním vlastnictví fungují jako jakýsi pronájem, při nabytí podílu neplatíte daň z nabytí nemovitosti, a to ani v případě, kdy je družstevní byt převeden do osobního vlastnictví.

Nevýhody:

  • Pronájem

Jestliže chcete družstevní byt pronajmout třetí osobě, musí tento krok odsouhlasit družstvo. Právě to zodpovídá za pořádek v celém družstevním domě, má tedy právo rozhodnout, kdo bude v domě bydlet.

  • Hypotéka

V žádném případě nelze družstevním bytem ručit při sjednávání hypotéky nebo jakéhokoliv úvěru, stále jste jenom nájemci.

  • Rekonstrukce

Nastěhovali jste se do družstevního bytu a už přemýšlíte nad jeho rekonstrukcí? Ani v tomto případě nezapomínejte, že nejste jeho majitele, takže razantnější kroky musí odsouhlasit družstvo.

  • Pravidelné platby

S koupí členského podílu se také zavazujete provádět pravidelné platby družstvu, které zahrnují nájem, správu družstva).

Věříme, že nyní už jste zase o něco chytřejší a v klidu si můžete tak rozmyslet, zda-li je pro vás výhodnější koupě družstevního bytu či bytu v osobním vlastnictví.

Pokračujte ve čtení