Chci nabídku

Družstevní byt a jeho prodej

Byty v družstevním vlastnictví jsou v posledních letech velmi oblíbené, není se čemu divit, jejich cena je výrazně nižší než cena bytu v osobním vlastnictví. Jak probíhá prodej družstevního bytu a na co si dát pozor?

Rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví

Je třeba si uvědomit, že základním rozdílem mezi bytem družstevním a bytem v osobním vlastnictví je v typu vlastnictví. Majitelem družstevního bytu je družstvo, tudíž jeho koupě se týká pouze podílu práv a povinností spojených s užíváním družstevního bytu.

Prodej bytu a na co si dát při prodeji bytu pozor?

Při prodeji družstevního bytu se převádí pouze práva k jeho užívání, proto je prodej podstatně jednodušší než u bytu v osobním vlastnictví. Postup prodeje je téměř stejný jako prodeje u bytu v osobním vlastnictví.

  • Financování

Nejjednodušší možností je koupit byt pomocí vlastních financí. Ovšem málokdo má k dispozici celou sumu nemovitosti, proto se nabízí možnost financování pomocí bankovních institucí. Jenže právě u družstevního bytu je problém v tom, že u něj nelze využít klasické zástavní právo. To lze pouze v takovém případě, kdy družstevní byt bude převeden do osobního vlastnictví.

  • Smlouva o převodu družstevního podílu

Nového kupujícího musí odsouhlasit družstvo. Pokud tedy družstvo nemá žádné výhrady, dostáváme se k podepsání smlouvy o převodu družstevního podílu v bytovém družstvu a smlouvy o úschově, která se využívá pro období, než dojde k vyjádření družstva (nepodává se návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, pouze se čeká na potvrzení o přijetí nového člena).

  • Pozor na anuitu

Při prodeji družstevního bytu také dochází k převodu pravidelného nájmu družstvu a případných dluhů na kupujícího. Jedná se o tzv. anuitu, která vznikla při výstavbě domu nebo jeho rekonstrukci.

  •  Žádné daně

Dobrou zprávou pro kupujícího je, že je osvobozen o daň z nemovitosti. Ovšem prodávající musí zaplatit daň z příjmu.



Pokračujte ve čtení