Chci nabídku

Byt jako investice - ano nebo ne?

Nacházíme se v období, kdy ne každý dosáhne na svou vlastní nemovitost. Právě z toho důvodu se zvyšuje zájem o bydlení v podnájmu. Nemovitost jako vratná investice tak přináší skutečnou výhodu a to v samotném vlastnictví, ale také v možnosti příjmu z podnájmu.

Aby si ale potenciální investor mohl takovou nemovitost dovolit, bude dost pravděpodobně potřebovat mít naspořenou určitou finanční částku. Tato finanční částka musí pokrýt alespoň základ pro možnost čerpání hypotéky. Zpravidla tvoří 10 a někdy i 20 % z celkové ceny nemovitosti.

Na co byste se měli zaměřit při koupi nemovitosti

Pokud si chcete koupit nemovitost jako investici, před samotnou koupí byste se měli zaměřit na celou řadu věcí. V první řadě je potřeba se zamyslet nad lokalitou, kde se bude nemovitost nacházet. Vždy je dobré vybírat z lokalit, které mají dobrou občanskou vybavenost a nejlépe se nachází ve větším městě. Velkou úlohu také hraje dojezdová vzdálenost a nebo blízkost pracovních příležitostí. V některých případech se může pomoci také možnost rychlého napojení na dálnici. 

Technický stav nemovitost

Nemovitost, kterou plánujete koupit z důvodu investice, byste měli před samotnou koupí nechat odborně zkontrolovat a vyvarovat se tak nepříjemným překvapením. Úplně ideální jsou nemovitosti čerstvě po rekonstrukci nebo nemovitosti v novostavbě. 

Komu plánujete nemovitost pronajmout? 

Ještě předtím, než koupíte Vaší investiční nemovitost, zhodnoťte dostatek vhodných nájemců v dané lokalitě - studenti, jednotlivci, mladý pár a nebo mladé rodiny. Právě to jsou jedny z nejčastějších skupin, které hledají nemovitosti k podnájmu.

Když už budete nemovitost vlastnit, dobře si ověřte svého potenciálního zájemce. V dnešní době najdete na internetu téměř vše. Krom klasických zdrojů jako je Facebook a Google doporučujeme využít i veřejně dostupné záznamy dlužníků nebo exekucí. Nebojte se zjistit si o Vašem nájemníkovi detailnější informace, abyste se vyhnuli zbytečným problémům.

Pokračujte ve čtení