Chci nabídku

5 tipů pro útulnější domov

Chcete si zařídit útulný domov, kam se budete rádi vracet? Přáli byste si, aby se z Vašeho bydlení stala oáza klidu a relaxace? Máme pro Vás 5 zaručených tipů, jak si zpříjemnit bydlení téměř bez nákladů.

1.    Začněte světlem

Správné osvětlení přináší nejen světlo, ale také teplo. Při jeho výběru zvažte tzv. “vrstvení” osvětlení. Vždy však dbejte na to, abyste v místnosti měli více zdrojů světla. Střídání světel totiž umožňuje vykouzlit různorodou atmosféru přesně podle toho, co aktuálně potřebujete.

Různé úrovně osvětlení pomůžou vytvořit různé úrovně světla. Budete překvapení, jak takový “detail” ovlivní celou atmosféru místnosti.

Právě vrstvení svítidel může totiž odrážet jejich náladu. Možná Vás překvapí, že teplota světla má velký vliv na náš organismus. Je jasné, že každý organismus funguje jinak a každému vyhovuje něco jiného, ale všeobecně určitě můžeme říci, že do místností, kde trávíme volný čas, je vhodnější volit teplé zdroje světla. Ty se vyznačují žlutým nádechem. Působí příjemnějším dojmem, vyvolávají pohodu a podporují klidový režim těla.

V prostorech jako je například koupelna, zase doporučujeme použít osvětlení s neutrální bílou barvou.

A v místnostech, kde se potřebujete soustředit, doporučujeme studenou bílou barvu světla, která stimuluje myšlení, startuje aktivitu a udržuje mentální svěžest.

2. Zahřejte prostor textiliemi

Závěsy a záclony

Jsou to hlavně záclony a závěsy, které přináší pocit domova, měkkost a teplo prostoru.

Prázdná okna působí strohým dojmem a krom toho, že záclony se závěsy nabudí pocit útulnosti a komfortu, také Vám poskytnou jisté soukromí.

V dnešní době již odzvonilo klasickým parketovým záclonám, avšak výběr moderních záclon je široký a Vy si dnes můžete vybírat nejen z mnoha barev, ale také vzorů a dokonce i střihů.

 

Koberce

Dřevěné a laminátové podlahy jsou skvělé a praktické, ale nejen v zimních měsících můžou působit poněkud chladně. O dlaždicích ani nemluvě.

Umístěním koberců prostor nejen zútulníte, ale také zateplíte a určitě i zjemníte.

Koberec umí pomoci také s akustikou v místnosti. A jako bonus ke všem praktických vlastnostem Vám samozřejmě oživí a rozjasní celou místnost.

3. Květiny

Samozřejmostí jsou čerstvé květy nebo rostliny pokojové. Je pouze na Vás, co Vám sedí více. Květiny mají zklidňující efekt nejen díky své vůni, ale také díky zelené barvě. A samozřejmě také pročišťují vzduch v interiéru. Velké rostliny nebo stromy vyniknou v prostorném interiéru. Menší květiny, sukulenty, nebo právě čerstvé květiny se zase hodí na stoly nebo menší povrchy. Pokud máte pocit, že se květinám u Vás doma nedaří, nevěšte hlavu. Použít můžete vázu se sušenými rostlinami - např. eukalyptus, levandule nebo hortenzie jsou pro tyto účely skvělou volbou.

TIP: Pokud chcete, aby Vám řezané rostliny vydržely co nejdéle, pomůže pravidelné ořezávání stonků a častá výměna vody - čím studenější, tím lepší.

4. Zaměřte se na stěny

Barvy

Barva je klíčovým faktorem, který Váš domov zpříjemní. A nebo naopak. Barvy totiž mají výrazný vliv na náladu a celkovou atmosféru v jakémkoliv interiéru. Pokud budete vybírat uklidňující barvu, je důležité nejprve zjistit, jaká z barev na Vás skutečně má uklidňující efekt. Všeobecně se dá ale říci, že klidnou a relaxační atmosféru vyvolávají zejména barvy v jemnějších, resp. zemitějších tónech. Jasné barvy naopak napomáhají nabíjet energií. Pokud chcete podpořit v místnosti rozmanitost, můžete si vyhrát s Vaší oblíbenou barvou ve dvou odstínech.

Galerie

Pokud máte pocit, že nemůžete změnit svůj domov ze dne na den, zkuste rozmístit po stěnách obrazy, fotky, rámy, grafiky nebo plakáty. Uvidíte ten rozdíl. Právě holé stěny totiž často stojí za neútulností Vašeho domova.

Obrazy nebo fotografie by měly korespondovat s velikostí stěny. Pozor na to, abyste je rozmístili vyváženě a nevěšeli je příliš nízko nebo naopak příliš vysoko. Obrazy by také měly tvořit vzájemně propojený prostor. Ideální je kombinace větších a menších kusů, anebo set stejně velkých obrazů rozmístěných v mříži.

5. Obraťte se na nás

Pokud si ani po přečtení článku nejste jistí, jak na to, neváhejte a obraťte se na nás!

Ať už plánujete designovou úpravu nebo kompletní rekonstrukci, jsme tu pro Vás. Naši designéři Vám navrhnou design bytu přímo podle Vašich představ.

Pokud potřebujete pomoci s financováním, naši specialisti Vám pomůžou nastavit výhodné financování hypotéky na rekonstrukci.

Stačí poslat mail na info@reins.cz, nebo vyplnit formulář a my se Vám ozveme.

 





Pokračujte ve čtení