Chci nabídku

Solární řešení: Jak může instalace solárních panelů zvýšit hodnotu vašeho domu?

Celkově se solární panely staly oblíbeným a populárním řešením pro využití elektrické energie v domácnostech na Slovensku a v České republice. Vzhledem k tomu, že ekologický způsob života a udržitelná řešení se stávají "normou", majitelé domů se stále častěji obracejí na solární systémy jako na způsob, jak ušetřit náklady na energii a zvýšit hodnotu svých domů.

Solární panely, které byly dříve považovány za okrajovou investici, jsou dnes často vyhledávaným prvkem na domech. Instalace solárních panelů může majitelům domů pomoci snížit jejich uhlíkovou stopu díky využívání udržitelného zdroje energie, snížit účty za elektřinu a získat další úspory nákladů prostřednictvím energetických kreditů a slev.

Přečtěte si, jak tyto a další výhody solárních panelů mohou pomoci zvýšit hodnotu - a potenciální hodnotu dalšího prodeje - vašeho domu.

Hledáte nejlepší způsob prodeje své nemovitosti pod sluncem?

PODÍVEJTE SE 👀 ZDE

Jak fungují solární systémy?

Abychom lépe pochopili výhody solárních panelů, podívejme se nejprve, jak fungují.

Solární panely využívají sílu slunečního světla k výrobě elektřiny pro naše domácnosti. Skládají se z jednotlivých solárních článků, které přeměňují sluneční světlo na stejnosměrný elektrický proud (podobný tomu, který vzniká při úderu blesku). Střídač pak tento proud převádí na střídavý proud, který se používá jako elektřina pro udržení světel a všeho ostatního v provozu ve většině domácností.

Přebytečnou energii vyrobenou solárními panely lze ukládat do baterií nebo vracet do místní elektrické sítě.

Co potřebuji vědět o instalaci solárních panelů?

Ačkoli solární panely lze instalovat a používat téměř na jakémkoli místě nebo v jakémkoli prostředí, nejdůležitější je vzít v úvahu množství slunečního světla, které váš dům dostává. Čím více slunečního světla, tím je váš solární systém účinnější.

Konstrukce, orientace a úhel vaší střechy také ovlivňují účinnost, snadnost nebo obtížnost instalace solárního systému. Unese vaše střecha takovou zátěž? Je zastíněná? Domy se střechou orientovanou na jih, jihovýchod a jihozápad patří mezi nejlepší kandidáty na solární panely.

Další věci, které je třeba vzít v úvahu při instalaci solárních panelů:

  • Velikost vašeho domu a aktuální spotřeba energie. Stanovte si realistické cíle pro množství elektřiny, které potřebujete vyrobit.

  • Váš rozpočet. Pomocí online solární kalkulačky zjistěte, jak velký systém potřebujete.

  • Místní předpisy pro solární plánování a povolovací postupy, které zajistí správnou instalaci. Spolupracujte s renomovanou solární společností, abyste se ujistili, že je váš systém způsobilý.

Jaké jsou náklady na instalaci a údržbu solárních panelů?

Náklady na instalaci solárního systému se značně liší v závislosti na vaší lokalitě, velikosti systému a kvalitě jeho součástí. Počáteční investice do solárních panelů je však často kompenzována významnými dlouhodobými úsporami.

Solární panely jsou poměrně nenáročné na údržbu. Obvykle se o ni postará pravidelné čištění a občasná výměna dílů. Na většinu solárních panelů se vztahuje záruka a jejich životnost může být 25 a více let.

Jsou solární panely dobrým způsobem, jak zvýšit hodnotu svého domu?

Instalace solárních panelů může být chytrou investicí, která zvýší hodnotu vašeho domu. Mnohé studie prokázaly, že domy vybavené solárními panely mají vyšší hodnotu při dalším prodeji a prodávají se rychleji než domy bez solárních panelů. Například v nedávném článku časopisu Forbes se uvádí, že každou korunu, kterou vám solární panel ušetří na účtech za elektřinu, zvýší hodnotu vašeho domu o 500 korun. Domy se solárními panely se prodávají o 4-5 % dráž než domy bez nich. Pokud má tedy váš dům hodnotu například 7 000 000 czk, instalace solárních panelů může potenciálně zvýšit jeho hodnotu při dalším prodeji o 300 000 až 380 000 czk.

Zejména na dnešním trhu, který dbá na ochranu životního prostředí, jsou solární panely často považovány za atraktivní prodejní artikl. Kupující může lákat nejen vyhlídka na nižší účty za energii, ale také myšlenka snížení uhlíkové stopy a investice do udržitelnějšího životního stylu.

Kolik mohu ušetřit ve srovnání s běžnými náklady na energii?

Částka, kterou můžete ušetřit díky solárnímu systému, závisí na řadě faktorů, včetně velikosti systému, vaší polohy a spotřeby energie. Nezřídka se však stává, že majitelé domů mohou díky správnému nastavení solární soustavy výrazně snížit své účty za elektřinu nebo je dokonce zcela eliminovat.

V průběhu času mohou solární panely ušetřit více než 740 000 czk na nákladech za energii. Průměrná roční úspora díky solárním panelům v roce 2023 činí přibližně 33 200 czk. Tato částka vychází z 6 kilowattového domácího solárního systému, který vyrobí 9 000 kilowatthodin energie při průměrné národní ceně elektřiny 6,00 korun za kWh.

Přesné náklady budou samozřejmě záviset na vašich konkrétních podmínkách. Proto také doporučujeme konzultaci s odborníkem na solární energii, který vám může poskytnout individuální odhad.

Pokračujte ve čtení