Chci nabídku

Ceny nemovitostí rostou

I když by se mohlo zdát, že ceny nemovitostí díky pandemii poklesnou, opak je pravdou. Ceny nemovitostí stále rostou a poptávka po hypotékách je stále vyšší. 

Co stojí za neustálým růstem cen nemovitostí?

Rychlost zvyšování cen nemovitostí je skutečně enormní - jen za 3Q minulého roku se ceny bytů a domů zvedly o 15,8 %. Jak je to možné?

Aktuální stavební zákon zvyšování cen nemovitostí stále nahrává 

Mezi nejzásadnější faktory, které ovlivňují růst cen, patří složitá a zdlouhavá legislativa stavebního zákona, díky které lidé dávají přednost koupi starší nemovitosti. 

Banky zlevnily hypotéky, úroky jsou atraktivnější 

Poptávka po nemovitostech je stále větší také díky lákavějším hypotéčním úvěrům. Některé banky v posledních měsících nabízeli úrokové sazby už pod 1,5 % ročně. To motivovalo spoustu lidí ke svému vlastnímu bydlení. A zájem prozatím neklesá - navzdory tomu, že se úroky opět začaly pomalu zvedat k původním hodnotám. 

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Velká poptávka také přetrvává díky tomu, že došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, která činila 4 % z ceny nemovitosti. 

Nedostatečná bytová výstavba 

Snížení cen nemovitostí brání zároveň také nedostatek bytů. Poptávka tedy stále převažuje nabídku a dá se očekávat, že ještě nějakou dobu bude.

Proč jsou nájmy levnější? Co čeká trh nemovitostí dál? 

Nájmy bytů hlavně ve velkých městech ale naopak zlevnily. jak je to možné? Důvodem je menší poptávka ze strany zahraničních návštěvníků.

Na základě aktuální situace na realitním trhu se dá očekávat, že růst cen nemovitostí se v nejbližších měsících ještě snižovat nebo zastavovat nebude. Předpokládá se, že i v tomto roce budou ceny ještě mírně stoupat. 



Pokračujte ve čtení