Chci nabídku

Ceny nájemného v Brně a Praze

Ačkoliv se ceny nemovitostí, které jsou určeny k prodeji rapidně zvedly, nájmy v některých krajích šly zase razantně dolů. Kupříkladu taková Praha a Brno cenami překvapily. Jak se v těchto městech pohybují ceny nájmů? A co můžeme očekávat v následujících měsících?

Velká města, nižší ceny nájmů

To, že pandemie koronaviru ovlivnila celou národní ekonomiku, není žádným tajemstvím. Mezi ty, které pandemie ovlivnila nejvíce patří například i majitelé bytů, jenž své nemovitosti nabízeli do krátkodobého užívání. Z velkých měst se vytratily davy turistů, kteří právě tyto krátkodobé podnájmy využívali. A aby své výdělky majitelé bytů alespoň nějak dorovnali, rozhodli se pro dlouhodobý, cenově výhodnější pronájem.

Kolik stojí nájmy?

Ačkoliv Praha znatelně v nájemném polevila, stále patří mezi nejdražší lokality u nás. Právě v Praze průměrný nájem za metr čtvereční činí 270 Kč. Ne jinak tomu není ani v centru Brna, ovšem například v lokalitě Brno-venkov se nájmy zase mírně zvedly. Příčinou je úprk obyvatel z městských částí do míst, která jsou blíže k přírodě.

V roce 2020 se průměrná cena za garsonku či jednopokojový byt v Brně pohybovala kolem 310 Kč za metr čtvereční, ty dražší jednopokojové byty se vyšplhaly až ke 330 Kč za metr čtvereční. Brno nad Prahou bodovalo dokonce i v rychlosti zvyšování cen nemovitostí k prodeji, kde se ceny zvýšily až o neuvěřitelných necelých 7 procent, oproti Praze, kde byl nárůst cen o 2,9 procenta.

Co můžeme očekávat v příštích měsících?

Vzhledem k tomu, že se letošní rok ceny nájmů zastavily, můžeme tedy očekávat průměrný růst nájmů opět nahoru, a to až o 20 procent v Praze a o 10 procent v Brně. Na tomto faktu se shoduje řada odborníků, a to i z toho důvodu, že vlastní bydlení se v posledních letech stává stále méně a méně dostupnějším, čímž se tak poptávka po nájmech opět zvedne.

Pokračujte ve čtení